duminică, octombrie 30, 2005
Liturghia şi parastasul enoriaşei Beţcan Tiţa- Mărioara
sâmbătă, octombrie 15, 2005
joi, octombrie 13, 2005
Perlele creştinilor
"Cănd eram în parohia X, trecând pe lângă casa fierarului am văzut că nevasta acestuia era în curte şi avea gura spartă. Vorbesc cu fierarul şi văzând că nu prea se îndură îi zic:
- Bine, măi, dar de ce să-i dai chiar aşa peste gură, dacă nu te-ai putut abţine, să fi dat şi tu peste fund.
- Părinte, i-am dat peste gură fiindcă ea de gură-i rea, ca de cur îi bună, că se ţine cu doi bărbaţi."
Focus grup cu două teme: HIV/SIDA şi Violenţa în familie
Campania de educaţie privind drepturile copilului
un seminar cu acelaşi titlu cu al postării curente.
" Proiectul este finantat de programul PHARE al Comisiei Europene
(www.infoeuropa.ro <http://www.infoeuropa.ro/>) si de
Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului
(www.copii.ro <http://www.copii.ro/>). Consortiul care se ocupa
de acest proiect este condus de firma britanica Enterprise PLC,
în parteneriat cu Ramboll Management (Danemarca) si Mercury
Promotions (România). Proiectul este desfasurat în numele ANPDC."
Informaţia este luată de pe www.drepturilecopiilor.ro care spune despre sine:
"Obiectivul acestui site este s a va puna în tema în ceea ce priveste drepturile copilului, sa explice cum au aparut acestea si cît de importante sunt. De asemenea dorim sa aratam felul în care proiectul nostru promoveaza drepturile copilului în România, precum si ce fel de informatii putem oferi copiilor, profesionistilor care lucreaza cu ei si parintilor."
Formatorii, d-nii Adrian Ballai şi Romeo Busuioc au făcut cu pricepere ca timpul sa treacă în mod util si plăcut. Organizarea a fost bună şi cred că se datorează şi domnului Cristi Belei.
Mirela a fost invitată în calitatea ei de asistent maternal profesionist şi pentru că este parte în derularea proiectului Casei de Copii de tip familial "Sf. Anastasia" din Alioş. Şi eu, tot în dublă calitate m-am aflat acolo, preot şi parte a aceluiaş proiect.
Seminarul a fost foarte interesant pentru că au participat procurori, poliţişti, asistenţi sociali, învăţători, psihologi şi medici. Domeniile de activitate par prea extinse dar s-a descoperit cu uşurinţă preocuparea fiecăruia în sfere legate de Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Dată fiind diversitatea profesiilor celor prezenţi ma temeam că se va aluneca pe panta prejudecăţiilor şi vom pierde timp preţios cu "apărarea instituţiilor".
Din fericire nu a fost aşa. Calitatea personală de excepţie a celor prezenţi a făcut ca acomodarea participanţilor să fie "plimbare prin parc".
Mi-a dat de gândit un moment al seminarului când participanţii trebuiau să menţioneze la ce se gândesc când li se pomeneşte de instituţii precum: poliţie, procuratură, DGASPC, SPAS, Biserică, mă rog, instituţiile celor participanţi. Am remarcat două semnale: unul că despre biserică toţi gâdeau doar chestii îndepărtate de social precum: cult, credinţă şi rugăciune şi al doilea semnal: deşi erau suficent de acizi în ceea ce privea neîmplinirile altor instituţii, participanţii nu aveau nimic de reproşat Bisericii.
De ce mă îngrijorează aceasta?
Pentru că dacă n-ai nimic de reproşat cuiva, acest lucru se datorează următoarelor cauze: acela este perfect; nu reproşezi pentru ca nu ai nici o aşteptare de la el şi de aceea orice gest minimal e lăudabil; îţi este indiferent; nu ştii nimic despre el; nu ai chef să ţi-l pui în cap.
Eu ştiu doar că activităţile sociale ale Bisericii sunt departe de perfecţiune, în rest...de ce n-or fi avut nimic de penalizat colegii?
Perspectiva colaborării interdisciplinare pentru care acest seminar mi-a deschis apetitul este prea delicioasă pentru ca fi experimentată pe teren în viitorul apropiat.
Acestea sunt impresiile despre acest seminar.
Chestiunile legate de legea 272/2004 plănuiesc să le fac în postări ulterioare independente pentru al le da greutatea pe care o merită.
duminică, octombrie 09, 2005
Înmormântarea enoriaşului David Vasile
Acesta a fost veteran de război. În sat mai sunt şapte veterani.
Preoţii oficianţi au fost: pr. Traian Ungureanu şi pr. Dan Sabău.
Perlele creştinilor
De pildă, părintele Traian Ungureanu povesteşte:
"Familia enoriaşului B (cunoscuţii ştiu de ce pr. Traian spune B în loc de X ;D ) s-a mutat de pe o stradă lăturalnică pe "Dâlmă", adică pe strada centrală, iar la vizita pastorală a părintelui întreabă:
- Părintce, amu dacă stăm pă Dâlmă mai tre' să plătcim cultu' la biserică ?! "
Sfânta Liturghie din 9 octombrie
Slujba a fost urmată de Parastas pentru enoriaşul Drăgoi Ion.
Dumnezeu să primească sfintele slujbe.
sâmbătă, octombrie 08, 2005
Cununie şi botez în familia Ungur Danu şi Alina
Azi s-a oficiat cununia lui Ungur Petrişor Dănuţ cu Meşteru Alina Cristina urmată de îndată de Sfânta Taina a Botezului administrată fiicei lor Ungur Andrada Maria.
Naşii sunt Haţegan Brutus şi Cornelia iar năşuţa micuţei Andrada Maria este Haţegan Andrada Mariana.
Bună înţelegere, pace şi bunăsporire la acest început şi urarea de inspiraţie evanghelică: Casa pe piatră.
Inmormântarea enoriaşei David Floare
Din păcate, eu, preotul paroh Dan Sabău nu am putut participa din motive de bolă.
joi, octombrie 06, 2005
Din nou predau Religie
Iată poze cu elevii mei:
(scuzaţi calitatea imaginilor, aparatul are doar 2.1 MP, accept donaţii ;D )
Agapă, zi frumoasă şi un cor minunat
La Sfânta Liturghie, unde răspunsurile au fost date în cea mai mare parte de corul oaspete, enoriaşii din Alioş au fost foarte încântaţi de frumuseţea interpretării ceea ce a adus în discuţie aintirea faptului că bisericile bănăţene se mândreau odată cu organizarea corurilor bisericeşti.
După Sfânta Liturghie, prin amabilitatea domnului director Mişca Voicu şi a doamnei Mişca Letiţia, într-o sală de clasă s-a ţinut o agapă în care s-a încercat crearea de legături frăţeşti între gazde şi "goşti".
Acesta este motivul pentru care, noi preoţii, am ţinut să păstrăm un profil discret ştiind cât de uşor monopolizează preoţii orice discuţie. ;)
Înmormântarea enoriaşei Ianăş Sofia
Preoţi slujitori au fost: Pr. Traian Ungureanu şi Pr. Adrian Vişovan.