marți, aprilie 10, 2007

Articol despre a doua zi de Paşti postat la noua adresă

Cum se ştie există obiceiul sfinţirii mormintelor în preajma sărbătorilor pascale. După tradiţia bisericească, aceasta se face în Duminica Tomii, care este dedicată pomenirii celor adormiţi în Domnul.

În Alioş, şi nu doar, se merge la cimitir pentru acestă sfintire în a doua zi de Paşti. Acest lucru reprezintă o abatere teologică şi încalcă o cutumă mereu validă din antichitate, aceea a interdicţiei de a pomeni răposaţii în Săptămâna Luminată.

Dar această încălcare este minoră faţă de atitudinea unora care socotesc că preotul ar trebui să nu slujească Sfânta Liturghie în a doua zi de Paşti ci să fie la ora zece dimineaţă în cimitir, astfel că la prânz oamenii să fie acasă la masă cu familia. Şi chiar pare firesc. Doar pare… pentru ca acest discurs este unul secular, lipsit de atenţia şi respectul cuvenit sacrului, dezonorant pentru înaintaşii adormiţi în Domnul care nu sunt destul de apreciaţi de propriile familii pentru a fi pomeniţi după participarea la Sfânta Liturghie şi respectul datorat lor trebuie “strecurat” între chef şi ospăţ. [...] citiţi tot articolul la noua adresă www.ortodoxlazi.ro/parohiaalios ca să aflaţi şi lista donatorilor pentru renovarea capelei din cimitir.

Niciun comentariu: